El Penedès
La comarca de l'Alt Penedès, a 40 km al sud de Barcelona, es dedica a produir vins i caves de qualitat excel·lent. L'activitat viticultora es porta a terme en més de 300 cellers, alguns d'estil modernista, que es poden visitar.
La situació geogràfica privilegiada, una plana protegida per muntanyes al costat del mar, el clima suau de la costa mediterrània i una terra permeable, rica en fòsfor, han convertit la comarca en la principal productora de vins i caves de Catalunya. A Vilafranca del Penedès, capital de l'Alt Penedès, es troba el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, on s'exhibeixen dos plats de premsa que demostren l'existència de cultius de vinya anteriors al s. IV a. de C. El paisatge està inundat de masies i cellers envoltats de vinyes, amb predomini de les petites explotacions, on es realitzen visites i tasts durant tot l'any. Els cellers del Penedès són reconeguts pel seu afany innovador i ofereixen un ampli ventall d'experiències enoturístiques i gastronòmiques reconegudes internacionalment. El 1872 va suposar l'any del canvi per a una part de la comarca. Sant Sadurní d'Anoia va iniciar la producció de cava amb les varietats tradicionals de raïm del Penedès: macabeu, xarel·lo i parellada. Des de llavors el sector s'ha convertit en el de més èxit de la viticultura catalana. Als voltants de Sant Sadurní d'Anoia s'hi concentren 80 cellers que produeixen el 70% del cava espanyol.
Al Penedès també es pot participar en una jornada castellera o degustar el típic xató (amanida de bacallà amb una original salsa).