Barcelona, una ciutat de cultura cervesera
La relació de Barcelona amb la cervesa es remunta molt enrere, fins al neolític, com evidencien les restes arqueològiques trobades a pocs quilòmetres de la ciutat, que mostren la conservació d'ordi, el maltejat del gra i la fermentació, considerades les més antigues d'Europa. Ja en l'època dels ibers, la cervesa formava part de la dieta habitual, ja que els cereals eren un element indispensable, però amb l'arribada dels romans, la vinya va desplaçar la cervesa, que es va mantenir en segon pla durant diversos segles.
Tanmateix, al segle XIX la ciutat va viure un autèntic boom de cerveseres gràcies al coneixement de l'elaboració de la cervesa que van aportar alguns exiliats europeus. En aquesta època neixen les dues grans marques de cervesa de la ciutat: Damm i Moritz, i apareixen diverses fàbriques de cervesa artesana al centre de la ciutat. Avui dia aquesta beguda està plenament arrelada a la cultura gastronòmica de la ciutat, fins al punt que avui Barcelona és coneguda internacionalment per la qualitat de la seva cervesa.
L'ingredient principal de la cervesa és el gra, que sol ser ordi, tot i que també es pot elaborar amb altres cereals. El maltatge fa germinar aquest gra i després s'atura el procés assecant-lo i torrant-lo i, finalment, fent-lo fermentar. A partir d'aquí, la creativitat no té límits i s'hi poden afegir múltiples ingredients per donar-li aroma i sabor.
Les característiques organolèptiques, històriques i culturals defineixen els grans estils de cervesa al món com IPA, Lager, Stout, Tripel, Amber, etc. També el lloc d'origen crea diferents escoles cerveseres com l'alemanya, la belga, l'anglesa o l'americana. Us convidem a descobrir i provar la riquesa cervesera-gastronòmica de la ciutat!