10 motius per gaudir de la revolució gastronòmica de Barcelona
A principis de l'any 2000, Barcelona i Catalunya van ser l'epicentre de l'esclat de la cuina catalana al món. Va ser l'inici d'un moviment gastronòmic únic i irrepetible, per part d'uns pocs cuiners visionaris, com Ferran Adrià, Santi Santamaria, Joan Roca i Carme Ruscalleda, que van catapultar la nostra cuina al cim mundial.
Dues dècades més tard, les espores d'aquella revolució a l'alta cuina s'han dispersat i multiplicat per tot el món. A aquell llegat s'hi han sumat xefs, professionals compromesos i valents, amb projectes de restaurants a la ciutat personals, singulars i sòlids, i que continuen amb l'ADN de la nostra cuina.
Llegir més
Una cuina que ofereix genialitat i innovació constant, respecte per la tradició mirant al futur i producte local i de temporada.
Hi ha moltes maneres de gaudir de Barcelona i una d'elles és la revolució gastronòmica que viu la ciutat però si us calen més motius per tastar-la, aquí en teniu uns quants que segur que us convenceran!
Tastar els millors restaurants reconeguts arreu del món
Barcelona té 26 restaurants amb 37 estrella Michelin i 8 amb la distinció Bib Gourmand, a més de 45 establiments que han obtingut Sols de la Guía Repsol. Això vol dir que, si us agrada la cuina d'autor, a Barcelona teniu una oferta gastronòmica immillorable! Des de les tres estrelles Michelin del Lasarte, de Martín Berasategui, de l'Àbac, de Jordi Cruz i d'un dels 50 millors restaurants del món, el Disfrutar, capitanejat per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas; passant per les propostes de fusió del Dos Palillos, d'Albert Raurich i Tamae Imachi, el Koy Shunka, de Hideki Matsuhisa i el Caelis, de Romain Fornell, entre molts altres, a Barcelona hi ha centenars de restaurants que us esperen per sorprendre i demostrar per què la cuina que es fa a Catalunya és una de les més reconegudes arreu del món.
Conèixer restaurants únics i amb molta història
Us imagineu entaular-vos en un local que va obrir les portes durant la Revolució Industrial? Barcelona és una ciutat on la història es respira per tot arreu, també en la gastronomia. I per comprovar-ho només cal que us acosteu a Can Culleretes, un dels restaurants més antics de la ciutat, situat al barri Gòtic, que va obrir les portes el 1789. Però aquest no és l'únic establiment amb una llarga història al darrera!
A Ciutat Vella trobareu diversos locals que van néixer al segle XIX i que encara avui destaquen i estan en plena forma: el Bar Marsella —on encara serveixen el famós licor d'absenta—, Los Caracoles, el 7 Portes, on podeu tastar un arròs Parellada i un pijama per postres, Casa Almirall i els 4 Gats, entre d'altres.
Descobrir l'autèntica cuina catalana
Sabíeu que el receptari més antic de cuina catalana, El Llibre de Sent Soví, data del segle XIV? Tot ha canviat molt, es clar, però l'essència de la gastronomia de Catalunya s'ha mantingut i no hi ha un lloc millor per descobrir-ho que a Barcelona, on podeu tastar les receptes més importants de la cuina catalana. Al Gaig Barcelona, capitanejat per Carles Gaig, us esperen uns dels millors canelons de la ciutat. A Can Ramonet, a la Barceloneta, podeu descobrir per què la Bomba de la Barceloneta (una mena de croqueta grossa feta amb patata i farcida de carn amb un toc picant) té aquest nom i al restaurant l'Havana, al Raval, no podeu deixar de degustar el fricandó, un dels guisats més emblemàtics de la cuina catalana, que ha estat reconegut com a Plat Favorit dels Catalans el 2021.
Entrar i assaborir els 39 mercats de producte fresc
Si us interessa saber d'on surt la matèria primera dels plats que podeu trobar als restaurants de Barcelona, ho teniu ben fàcil. Només cal que visiteu algun dels 39 mercats municipals de producte fresc que hi ha repartits per tots els districtes de la ciutat.
Els més coneguts i espectaculars són els de la Boqueria —que el 2017 va ser nomenat millor mercat del món— i el de Santa Caterina, a Ciutat Vella, però cada barri de Barcelona té el seu mercat: el de l'Abaceria i el de la Llibertat, a Gràcia, el del Carmel, el de Sants, el d'Hostafrancs. Entreu-hi, passegeu-hi i descobriu què mengen i com compren els barcelonins i quin és l'origen dels productes frescos que s'hi venen. A més, si teniu gana, també podeu entaular-vos-hi i fer un àpat casolà elaborat amb els productes més frescos.
Sorprendre't amb restaurants que són una obra d'art
Menjar ha de ser una experiència per als cinc sentits i això vol dir que els restauradors tenen el repte de sorprendre-us des del moment en què entreu per la porta del local. La diversitat arquitectònica i d'estils que veieu als carrers de Barcelona també es reflecteix en els seus restaurants.
Podeu endinsar-vos en els espais modernistes dels 4 Gats, el Cafè 1907 i la Fonda España, en l'ambient dels anys 60 o de la gauche divine del Flash-Flash (especialitzat en tota mena de truites) o en l'arquitectura moderna de l'Àbac, el Disfrutar i molts altres restaurants que han apostat pel disseny, la innovació i la creativitat per sorprendre els visitants, molts dels quals aposten per la cuina mediterrània i de proximitat i que són protagonistes de la revolució gastronòmica.
Gaudir d'un vermut a l'aire lliure
Passejar per Barcelona un diumenge al migdia amaga sorpreses molt interessants. No us estranyi veure les terrasses dels bars i dels restaurants en plena ebullició d'activitat, amb grups d'amics i famílies assegudes prenent un aperitiu i un vermut. De fet, la tradició del vermut, molt arrelada arreu del país, amaga tot un ritual: no hi poden faltar les patates fregides o braves, amb salsa picant; les olives i els seitons en vinagre, regats amb salses especials i acompanyades de vermut negre. Molts dels millors vermuts negres són originaris de Reus, a prop de Tarragona i no hi ha millor manera de descobrir-los que entaulant-vos en una terrassa i gaudir d'una tradició tan barcelonina com la de fer el vermut, o visitant les bodegues tradicionals de la ciutat, on a més de tastar-ne, podreu comprar-lo.
Conèixer les tradicions gastronòmiques
El patrimoni gastronòmic de Catalunya es remunta a l'època medieval i encara avui es basa en el valor del producte i del territori que reflecteix la immensa riquesa del paisatge català: el mar, la muntanya, l'horta, els boscos... D'aquesta tradició van néixer receptes que avui dia són molt populars.
Als barcelonins els agrada el bon menjar i és tradició celebrar els bons moments al voltant d'una taula. De fet, és costum que les efemèrides i les festes tradicionals portin associat algun aliment.
Llegir més
Si visiteu Barcelona pels volts de Reis, el 6 de gener, quan els tres Reis Mags d'orient arriben a la ciutat per deixar regals, trobareu tortells als aparadors de les pastisseries: des dels més clàssics, de massapà i fruita confitada, fins a versions amb nata i trufa.
Per Sant Jordi, els forns fan un pa especial, amb formatge i sobrassada que simula la senyera, i per Sant Joan, coca de crema o de fruita confitada. No en teniu prou? Doncs si veniu a finals d'octubre us esperen petites sorpreses amb forma de panellets, fets amb una base de farina d'ametlla amb pinyons i altres varietats boníssimes!
El Dijous Gras, durant el Carnaval, les xarcuteries pengen botifarres d'ou i a les pastisseries abunden les coques de llardons. Si preferiu venir per Sant Josep, el 19 de març, tastareu una bona crema catalana i per Setmana Santa podeu aprofitar per menjar bunyols de quaresma, uns dolços fregits amb un toc d'anís i coberts de sucre, o comprar una mona de Pasqua, el pastís tradicional decorat amb ous de xocolata que els padrins regalen als fillols el dilluns de Pasqua.
I per Nadal, un dels moments més màgics de l'any a Barcelona, els àpats se celebren amb una bona escudella, una sopa de galets amb carn d'olla i canelons de rostit, sense oblidar-nos dels dolços: els torrons, fets amb ametlla, mel, clara d'ou i sucre, de tots els sabors i varietats que us pugueu imaginar, i les neules, unes galetes enrotllades de farina, aigua i sucre amb un toc de llimona.
Veure com arriba el peix de la barca a la llotja
En una ciutat moderna i cosmopolita com Barcelona encara s'hi poden trobar activitats tradicionals relacionades amb l'alimentació. Tenim un dels ports més importants del sud d'Europa amb un tràfic de mercaderies molt actiu, però també tenim un moll de pescadors, a la Barceloneta, on cada dia surten a feinejar les barques de la Confraria de Pescadors i subhasten el peix, ben fresc, a la llotja, perquè els restaurants de la ciutat, alguns al mateix barri de la Barceloneta, puguin preparar plats mariners per llepar-vos-en els dits.
Compartir l'aposta de la ciutat per la sostenibilitat
El futur és sostenible o no serà i a Barcelona fa temps que aquesta màxima impregna el model alimentari. De fet, a la ciutat hi ha el Biomarket, el primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics d'Europa, que forma part de l'estratègia alimentària basada en els productes de proximitat i de quilòmetre zero que va posar en marxa la ciutat el 2021, quan va ser Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. Tot això ho podeu veure també als mercats alimentaris, amb els distintius de Comerç Verd, en reconeixement a les parades que aposten per la producció local, i ho podeu trobar als restaurants que treballen amb proveïdors de proximitat.
Viure esdeveniments gastronòmics tot l'any
Sou dels que quan viatgeu no us conformeu només amb recórrer la ciutat, sinó que també voleu viure'n les festes i les fires? A Barcelona, l'agenda gastronòmica és plena de propostes interessants que cada any reuneixen milers de visitants al voltant de la bona taula i la bona cuina!
Des del Tast a la Rambla, a principis de juny, que reuneix restaurants i productors al final del passeig més famós de Barcelona, fins al Mercat de Mercats, a la tardor, quan els Mercats Municipals surten al carrer amb parades i degustacions, passant per esdeveniments dedicats al menjar de carrer, com el Born Street Food, la Fira Àpat, dedicada als aliments catalans de proximitat, a l'octubre, o el Mercat de la Terra, organitzat els dissabtes per Slow Food Barcelona, la ciutat és el lloc ideal per als foodies!
I si teniu la sort de visitar-nos a l'estiu, us esperen àpats populars a l'aire lliure en les diverses festes majors dels barris de Barcelona, com Sants i Gràcia, i també durant la festa major de la ciutat, la Mercè, el 24 de setembre.