Emocions clàssiques, emocions al plat 18/11/2019
Barcelona és una ciutat de sensacions. Millor: d'emocions. És una ciutat amb personalitat pròpia, que també s'expressa a través de la gastronomia, dels xefs. Aquí, la cuina d'autor no deixa de sorprendre mai. No li calen condiments. Segur que voldreu repetir. I ho explicareu als vostres amics. El mateix us passarà quan, a les fosques, en un auditori, us sacsegin els acords dels vostres autors favorits. Ai, la música! Quin poder que té. Us fa somniar, us transporta... Us remou per dins. I Barcelona és una de les millors ciutats a Europa per abandonar-se a la màgia del ritme.
Auditoris que són autèntiques meravelles
D'entre totes les arts, n'hi ha una que destaca per sobre de les altres per la capacitat d'emocionar. Parlem de la música, l'art de combinar els sons per crear melodies que puguin resultar-nos agradables i despertar emocions. En el cas que ens ocupa, no és exagerat dir que Barcelona disposa d'un patrimoni musical del qual ha d'estar molt orgullosa. I és que avui en dia la ciutat és parada obligatòria dels principals directors i orquestres, solistes, sopranos i tenors de l'escena musical mundial. Tot gràcies a l'aposta per donar vida als millors autors musicals... i especialment gràcies a una sèrie de sales de concerts que formen part de la història i el patrimoni de la ciutat.
El Palau de la Música Catalana, a més de ser una joia del modernisme català, és també un escenari musical de gran prestigi. Sabíeu que l'edifici de Lluís Domènech i Montaner va ser aixecat en menys de tres anys (1905 a 1908) i és l'única sala de concerts al món que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO?
Ple de detalls, com els motius florals que adornen la sala de concerts o l'espectacular lluerna central, que representa el sol, el Palau de la Música Catalana és un autèntic espectacle que us regalarà la vista i l'oïda.
Un altre auditori imprescindible és el Gran Teatre del Liceu, un dels temples d'òpera més grans d'Europa. Convertit en tot un símbol de la ciutat, el Gran Teatre del Liceu ha acollit centenars de produccions d'òpera, ballet i música simfònica des de mitjan segle XIX, i la localització, al bell mig de la Rambla, fa que sigui una de les icones més fàcilment identificables de la ciutat.
L'Auditori és un altre escenari musical imprescindible i el més modern. Amb una acústica excepcional, l'Auditori acull tot tipus d'estils musicals, des de rock i pop fins a música simfònica o d'autor, convertint-se en un dels referents de la vida musical a Barcelona... i amb només 20 anys de vida! És precisament aquí on també hi podreu trobar el Museu de la Música, amb una exposició de prop de 500 instruments musicals que us acompanyaran mentre viatgeu per la història de la música. Si us animeu a visitar-lo no us oblideu de donar un cop d'ull a la seva magnífica col·lecció de guitarres clàssiques, que disposa fins i tot d'exemplars del gran Antonio de Torres, considerat l'inventor de la guitarra actual.
Un dels principals atractius de Barcelona és que es pot gaudir de la música en forma de festivals, clàssica i lírica, en viu i en tot un seguit de locals que ofereixen concerts de petit format.
És el cas del Museu Europeu d'Art Modern, situat al Palau Gomis, un palau del s. XVII que disposa de nombroses obres d'art figuratiu contemporani, però on també s'hi celebren concerts de música clàssica tots els dissabtes a la tarda. I si a més d'escoltar música, la col·leccioneu o la interpreteu, una visita imprescindible és la Casa Beethoven, fundada el 1880 i un autèntic paradís per als col·leccionistes, amb un catàleg que inclou vinils, CD, llibres de música clàssica, caixetes de música, regals... i fins i tot partitures originals!
En voleu més? Doncs aquí podeu consultar l'agenda dels millors concerts de música clàssica i lírica!
La cuina més creativa per als paladars més atrevits
Tan evocadora és la música com ho pot ser la gastronomia, que també desperta sensacions i memòries, especialment a través de la cuina d'autor, que ha triomfat els últims anys a Barcelona. I és que aquest tipus de cuina, abanderat per Ferran Adrià, ha dotat la ciutat d'una projecció gastronòmica internacional que ha servit de crida a joves cuiners. Això, al seu torn, ha acabat afavorint l'aparició d'una varietat de restaurants de cuina d'autor, entre els quals hi ha 22 locals que poden presumir d'un total de 30 estrelles Michelin. En voleu gaudir d'uns quants?
Les creacions del Cinc Sentits es caracteritzen per reinterpretar els clàssics de la cuina catalana. El xef, Jordi Artal, ha preparat un viatge sensorial a través d'un menú degustació que, tal com resa el propi nom del restaurant, despertarà tots els vostres sentits, en un preciós local que integra la cuina, la sala i la bodega amb una delicadesa de treure's el barret. Si a més de regalar-li al vostre paladar un viatge deliciós també voleu gaudir de bones vistes, el Torre d'Altamar és una de les opcions a tenir en compte. Situat a 75 metres d'altura, el restaurant dels xefs Albert Docet i Joan Martínez us obsequiarà amb unes vistes 360º de la ciutat, de les quals podreu gaudir mentre tasteu alguns dels plats més creatius, tots basats en la gastronomia mediterrània.
La cuina d'autor també es pot servir en format petit, i això és el que han buscat al Lasarte, guardonat amb tres estrelles Michelin i que es l'ambaixada de Martin Berasategui a Barcelona. Deixeu-vos sorprendre per un concepte gastronòmic que està en constant evolució i que interpreta la cuina d'una manera original i innovadora.
L'herència creativa de Ferran Adrià, tot i això, va més enllà de l'àmbit familiar. Els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, antics caps de cuina d'El Bulli, van obrir el 2014 el restaurant Disfrutar, que ja disposa de dues estrelles Michelin. El seu èxit ha estat fulgurant: es va convertir ràpidament en un dels essencials de Barcelona i aquest any ha estat escollit com el 9è millor restaurant del món. Amb una cuina a la vista del comensal, el Disfrutar us sorprendrà per l'arriscat menú degustació, amb plats entre els quals destaquen olives cruixents que exploten o macarrons a la carbonara de gelatina.
Això sí, no us penseu que la cuina d'autor és només cosa dels restaurants més moderns: el Via Veneto porta 50 anys sorprenent amb una cuina que busca homenatjar el passat mentre mira cap al futur, convertint-se en tot un referent de la zona alta de Barcelona. Recentment guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia 2019, el restaurant va ser un dels preferits de Salvador Dalí i té l'honor de ser el restaurant que porta més temps conservant l'estrella Michelin.
Finalment, si busqueu una opció que us permeti assaborir un menú d'estrella Michelin, però a un preu raonable, no us perdeu els menús de migdia del Caelis de Romain Fornell.
Amb una cuina més internacional, el Caelis porta 15 anys reinterpretant la tradició i buscant l'equilibri entre la passió i l'atreviment, que va fer que tot just fa un any revalidés l'estrella Michelin que va guanyar el 2005.
Si voleu consultar tota l'oferta de restaurants de cuina d'autor de Barcelona, podeu fer-ho aquí. Sigui quin sigui el local que escolliu, us podem ben assegurar que no en sortireu decebuts!